engjelli
Experte
|
Erstellt: 25.06.07, 17:49 Betreff: Re: ALBANISCHE GEDICHTE |
|
|
**Pa ty** ēdo Dit pa ty, ėshtė sie njė dit pa diell. ēdo mbrėmje pa ty, ėshtė si njė nat pa yje. ēdo or pa ty, ėsht si njė jetė pa ndjenja. ēdo minut pa ty, ėshtė njė minut si mos te isha nė jetė. ēdo sekund pa ty, ėshtė si mos tmė reh zemra. - ĖNDRA - Njė ėndėrr plot ngrohtėsi dhe dashuri , njė ėndėrr plot emocione dhe ndjenja , njė ėndėrr plot vujatje dhe mendime , njė ėndėrr ku mundem te them TE DUA , dhe shpresoj se nuk do tė jet vetėm nė ėndėrr DY FJALĖ Dy fjalė qė tė gėzojn dy fjalė qė tė hidhrojnė , dy fjalė qė tėr jetėn ta ndryshojn dy fjalė qė kan domethėnjen qka ndi unė pėr ty , kėto dy fjalė dua qė tė mi thuashe edhe ti! dikushė thot se kėto dy fjalė nuk jan shumė, por kan shumė rėndėsi , me kėto dy fjalė mundesh ta ndėrtojshė njė ardhmėri , edhe pėr kėtė dua tė ti them ty kėto dy fjalė i dashur TĖ DUA Dashuria Dora mė shkruan Zemra mė lėndon, mė shkruaj i dashur nė qoft se mė Don! Mbi detin e qetė.... Mbi detin e qetė lunnduronte njė fletė mbi tė ish shkruar "Tė dua pėr jetė" Po se besove, puth buzėt e mia qė tė kuptosh se ē'ėshtė dashuria. Tė dua aq sa mė do ti mua, dhe do tė dua gjersa tė tretem nė qoftė se me ty do tė mbetem. Tė Dua! Sikur qelli te ish letėr dhe deti tė ishtė bojė, nuk do shkruaja azgjė tjetėr vec se ty i tė dashuroj. E di qė sje pėr mua, po desha tė tė them "TĖ DUA" Mos bėj! Mos bėj qė jeta ime tė duket kot, mos bėj qė nga syt e mi tė dalin vec lote. Mos bėj qė vdekjėn ta kėrkoj, se vetėm e vdekur mund tė tė haroj. Digjem pėr ty! Mė fal njė buzqeshje zemrėn mos ma lėndo, mė thuaj dhe njėherė tė dua dhe fort mė pėrqafo. Z'dua ta di se cila je, kjo zemėr pėr ty po rreh, ky sy pėr ty po qan, sepse dua tė tė kem pranė. Nėse njė ditė do bėhem hi, ta dish se jam gjegur pėr ty. Tė dua shum Unė stė kėrkoj tė mė duash shumė, por tė paktėn ēerekun nga sa tė dua unė. Ndoshta t'jetoj pak se jeta rrjeth si lumė, ku i dihet jetės ndoshta s'jetoj dhe shumė. Me ditė apo me vite, por sa te jetoj, vec teje tjetėr kurrė s'do dashuroj. Shpirti im Shpirti im lėkundet si tėrmet. Atė ditė qė do me dashurosh nė botė do bėhet qamet. Tė betohem me Zot e se ty tė dua pafundesisht. E dashura ime tė lutem kthehu pėrgjithmon se zemra ime ty po tė kėrkon. Unė pėr ty shumė po vuaj e kėtu pa ty vetja mė duket e huaj. Meritoje dhe mere Mos e merr tė bukur se tė tradhėton, mere tė thjeshtė, ashtu sic e meriton. Dua veē njė ēast! Veē njė ēast do doja, veē njė ēast zėrin ta dėgjoja, do tė doja veē fytyrėn ta shikoja, do tė doja veē njė ēast me ty tė qėndroja, do tė doja veē njė ēast puthjen tėnde ta shikoja, do tė doja veē njė ēast dashurin ta kujtoja. Bukuria! U prish bota, u prish dynjaja, dhe hupi krejt marrja. Ra fustani, dul miniqi, ma shum se shkolla, punon kafiqi. Del plaku ne qershi, e hek plistin mu ba mafi....!! Dhimbje nė Zemėr Avione qė ulen Tė tjerė qe ngrihen Valigje qė zbrazen Ėndrra qė fiken Sy tė pėrmalluar Njė lot I patharė Buzė qė dridhen E sthonė dot nje fjalė Njė zemėr e lodhur Nga zhgėnjimi tkurrur Njė ėndėrr e tretur Nė shkretirė nė pluhur Njė yll qė mė ndjek I heshtur nga lart Me lodhi gjithcka Shpirti mu plak Mė lodhi ky fat Mė hedh e mė pret Dhimbja sot qan Mė lodhi kjo jetė. Kush? Kush troket sonte nė derė? kush me fal pak dritė nė terrė? kush jeton sonte pėr mua? kush mė thotė sonte TĖ DUA? Loti I ra zemrės e biroj, I ra gurit e shkatroj, I ra lules e vyshku, I ra hekurit e dryshku. Tė vėshtira jan ditėt Tė vėshtira jan ditėt, kur syri tė loton, kur zemra nuk e gjenė atė qė shum e don. Helmi i zi E kam njė kuti me helm tė zi Nėse do tė fejohesh pėr tjetrin unė do ta pi!!! Dashuria Kur tė pash mė lindi simpatia Kur mė buzėqeshe e dita se qenka dashuria, por kur mė fole e dita qė dot mė thuash TĖ DUA kėt e vrejta nga buzėt e tua. Mė the..... Mė the I LOVE YOU mu duk fjal pa kuptim, Mė the TI AMO mu duk mashtirm, Mė the ICH LIEBE DICH syt mi qorove Mė the TĖ DUA zemrėn ma gėzove! Nė emėr..... Nė emėr tė jetės Jeto pėr mua! Nė emėr tė dhimbjes Vuaj pėr mua! Nė emėr tė dashuris Mė thuaj TĖ DUA! E kur tė vdes un Ti tė jesh me mua! Mos i beso askujt Mos i beso askujt, e mos e urrej veten por mė beso mua, qė pėr ty e jap jetėn. Edhe pse je larg, asgjė smė pengon. Largėsia na ndan, Dashuria na bashkon! Unė pėr ty Unė pėr ty e shes traktorin, me gjith okumllatorin, oj prepalic, si ma preve zemren me brusalic, tu m'shetit naper ulic, me kolic ma theve komen, me bone pėr n'bullnic! Pyete Zemrėn tėnde! Nėse je i vetmuar, nėse je nė mendime, pyete zemrėn tėnde! A e don zemrėn time? E kam njė dėshirė, ėshtė shumė e thjesht, tė isha afėr teje, tjetėr s'kisha desht! Nė mesin e natės Nė mesin e natės, nė terrin e zi, unė rri e zgjuar, dhe mendoj pėr ty! Pa ty! Pa ty bota e humb kuptimin, pa ty dielli e humb shkėlqimin, pa ty dita mė erėsohet, pa ty nata nuk kalohet, pa ty ėndra nuk ėndėrohet, pa ty zemra mė helmohet! Ti fali Ti fali syt, nėse ti i shikon! Ti fali duart, nėse ti i shtėrngon! Ta fali shpirtin, nėse ti mė pėrqafon! Ta fali zemrėn, nėse ti mė don! Tė DUA Tė dua - mė don tė kujtoj - mė kujton tė kam nė zemėr - nė zemėr mė ke! por e keqja ėshtė, se larg meje je! Zemra zemrės Zemra zemrės po i thret, hajde hajde mos rri vet, le tė gzohen zemrat tona, se krejt bota ėshtė e jona! Dėshiroj Dėshiroj tė shof me sy, tė mos mė djeg malli pėr ty, sikur tė isha reze hane, do tė hi nė dhomėn tande, vetėm ta dish se sa tė dua, s'do tjetosh as njė orė pa mua! Kur tė pash Kur tė pash mė lindi simpatia, kur mė buzėqeshe e dita se qenka dashuria, por kur mė fole e dita, qė do t'mė thaush tė dua, kėtė e vrejta nga buzėt e tua! Hapi krahėt shpirti im! Hapi krahėt lartė nė qiell, ti pėr mua je diell, por e lumtur prap nuk jam, se TY afėr nuk tė kam! Tė dua.... Tė dua, pėr ty vuaj! Tė dua, pėr ty shkruaj! Tė dua, pėr ty ėndėroj! Deri nė vdekje ty s'tė harroj! Do tė flas pėr ty! Unė jetoj, se tė dua shum! syt e tu, i shoh edhe nė gjum! Jetėn do ta jap, pėr tėnden dashuri! nė varr kur do t'mė pyesin, do tė flas pėr ty! Sy....! Sy tė zi ka plot, por ata jan tė kotė, i vetmi pėr mua, je ti nė kėt botė! Zemėr.......! Mė mir i varfur, zemėr PATRIOT! Se sa i pasur, e zemėr IDIOT!
Nuk ka jete pa dashuri...
____________________ Nuk ka jete pa dashuri...
|
|