Krenare ngrihet mbi Bunėn e gjerė e mbi qytetin e Shkodrės kėshtjella e lashtė e Rozafatit. Ndėrtimi i kėsaj kėshtjelle e ka njė gojedhene te bukur dhe te hidhur. Ajo pak a shumė vijon...
I ra mjegulla Bunės dhe e mbuloi te tėrė qutetin. Kjo mjegull mbeti aty tri ditė e tri nete. Pas tri ditesh e tri netesh fryu njė ere e holle e cila ngrit mjegullen. Aty maje kodres punonin tre vėllezėr e ndertonin njė keshtjelle. Muri qė ndertonin ditėn, u shembej naten, dhe kėshtu nuk e ndertonin dot. Na shkon aty njė plak i mirė dhe u thotė:-Puna e mbarė o tre vėllezėr!
-Tė mbarė paē o plak i mirė. Po ku e sheh ti te mbaren tonė?
Ditėn punojme e naten shembet. A di ta thuash ndonjė fjale te mirė: c'te bėjmė qė ti mbajmė muret ne kėmbė?
-Unė e di :-thotė plaku , por duhet ta mbani ne fshehtesi dhe tė mos i tregoni askujt dhe as vashave tuaja ne shtepi.
Vellezerit i thanė besėn plakut se asnjėri nuk do tė tregonte.
-Athere, tha plaku, un do t'iu tregoj. Nesėr cila vashe tė vijė pėr te sjelle ushqimin, nga tre kunatat, duhet ta merrni dhe ta murosni te gjallė ne muret e keshtjelles. Atėherė do ta shihni se muri do tė ngrihet dhe do tė qėndrojė pergjithmone.
Kaq tha plaku dhe u zhduk. Vellezerit te mėrzitur kthehen ne shtepi. Dy vellezerit e medhenj e shkelen besėn dhe u treguan grave te veta. Atat u thanė vashave tė mos shkonin pėr te shpene ushqimin te nesėrmen. Vetėm vellai i vogėl e mbajti besėn.
Ne mėngjes si gjithmonė vellezerit shkuan ne punė dhe filluan te ngrinin kalane.
Nėna e djemve ne shtepi nuk dinte gjė. Ajo i kėrkonė nuses te madhe t'u shpjere trimave ushqimin. Nusja e madhe ankohet se ishte sėmurė dhe kėshtu nuk shkon. I tha dhe te dytes. Reja e dytė i thotė : Jo zonja nene, sot unė duhet te shkoj pėr buajtje . I vjen radha nuses te vogėl.
- O nusja e vogėl, trimat duan buke, ujė dhe kungullin me verė.
-Po zonja nene, pėrgjigjet nusja e vogėl, por kam djalin e vogėl qė po qan.
Dy kunatat e mėdha i premtuan se do tė kujdesen pėr djalin. Ajo e mori buken, ujin dhe kungullin me vere, puthi djalin ne te dy faqet, dhe niset. Kur arin tek vendi i punės, pershendet trimat.
-Puna e mbarė o trima!
Vellezerit kur e pane, ndalen punėn. Fytyrat iu zbehen dhe burrit te saj i ra cekani nga dora. Nusja e vogėl i thotė: "C'ke ti, im zot? Pse e mallkon gurin dhe murin? Hidhet kunati i madh dhe i thotė: Ti paske lindur ne ditė te zeze, moj kunata e vogėl. Ne duhet te murojme te gjallė vajzen qė do na sillte sot pėr te ngrėnė, vetėm ne kėtė mėnyrė keshtjella do tė qėndrojė e nuk do shembet me.
-Shendosh ju o tim kuneter, por un po ju le njė porosi: Kur te me muroni, syrin e djathte, doren e djathte, kemben e djathte dhe gjirin e djathte te mi lini jashtė. Kur te nise te qaje im bir, me njė sy do ta shikoj, me njė dorė do ta ledhatoj, me njė kėmbė do perkund djepin e me gjirin e djathte do ta mekoj.Gjiri im u ngurofte, keshtjella jonė gjithmonė qendrofte, djali im trimerofte, u befte mbret e mbreterofte!
Vellezerit e moren nusen e vogėl dhe e muruan ne themel te keshtjelles. Muret u ngriten e u lartuan, e nuk u shemben me as nate e as ditė. Po rreze mureve te keshtjelles edhe sot e kėsaj ditė, guret janė te lagur dhe plot myk, nga lotet e gjiri i nuses se vogėl qė vazhdon pikon pėr birin e saj.
Dhe biri i saj, u rrit, luftoi dhe trimeroi !
Gojėdhėnė
Enjoy your life today, yesterday is gone and tomorrow may never come.