glavica kiselog kupusa, 4-5 glavica crnog luka, pirinac, aleva paprika, mleveni biber, 100 gr mlevenih oraha, tuca paprika, lorber, brasno, ulje
ZA 6 OSOBA: Uzeti glavicu kiselog kupusa, otprilike 2 kg ili dve manje glavice. Odvojiti listove od glavice i ostaviti debelu zilu u sredini lista. Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan oprati ga u 2-3 vode.
NADEV ZA SARMU: 4-5 glavica crnog luka sitno iseci i prziti na vrelom ulju. Luk posoliti ali ne mnogo vodeci racuna koliko je slan kupus. Kad je luk isprzen dodati jednu solju od bele kafe otrebljenog i opranog pirinca da se i on sa lukom isprzi. Mesati da ne zagori. Dodati kasicicu aleve paprike i jos malo proprziti pa skinuti sa vatre. Zatim dodati 10 gr mlevenog bibera i 100 gr mlevenih oraha i ukoliko volite ljuto dodajte i tucane paprike.
List kupusa staviti na dlan leve ruke. Na sredinu lista staviti ravnu kasiku nadeva, previti uzduznu stranu lista ali tako da dodje do sredine lista. To isto uciniti i sa drugom stranom a zatim list, pocevsi od donje strane uvijati do vrha.
Sarmu je najbolje kuvati u zemljanoj serpi ili bar u serpi sa debelim dnom. Na dno serpe staviti ulje, preko list kupusa a zatim red sarme u krug.Sarme pokriti celim listovima kupusa, staviti izmedju 2-3 lista lorbera i nekoliko zrna bibera. Naliti toplom vodom da ogrezne i kuvati na tihoj vatri dok kupus ne omeksa povremeno dolivajuci po malo tople vode. Na kraju staviti u tiganj 2-3 kasike ulja, kad se ugreje dodati 1 kasiku brasna i prziti dok ne porumeni. Dodati kasicicu aleve paprike pa zaprsku izruciti preko sarme. Ostaviti da se jos malo prokrcka.